Prada Solbriller

Italiensk for viderekommende

Persol er en sammentrækning af det italienske ”per il sole” eller sagt på dansk ”for solen”. Guiseppi Ratti, fotograf og ejer af Berry Opticians begyndte sin produktion af solbriller, i hjembyen Torino i 1917. 
 
Med sit særlige fokus på at producere solbriller til piloter og racerkørere, var Ratti mange år forud for sin tid rent markedsføringsmæssigt. Piloter og racerkørere fungerede både som loyal kundegruppe, men var samtidig perfekte reklamesøjler for Persols produkter. En strategi som senere blev fulgt op med at udvikle solbriller til filmstjerner og placere sine solbriller i først italienske og sidenhen også amerikanske film. 

De første filmstjerner vi forbinder med Persol er de italienske ikoner Marcello Mastroianni og Sophia Loren. Siden hen blev Steve McQueen nærmest synonym med Persol, og det er stort set umuligt at opdrive et billede af netop McQueen uden at han bærer sine Persol solbriller. Den dag i dag, mange år efter den amerikanske filmstjernes død, fungerer han stadig som ”ansigt” for Persol. 

I 70´erne og 80´erne sponserede Persol en række spektakulære ekspeditioner, til bl.a. Nordpolen, Sydpolen, Mount Everest igen et marketingskridt foran resten af branchen, efter samme model som tidligere var brugt med bl.a. piloterne. I det hele taget er mange af Persols forretningsstrategier noget der har dannet skole for resten af optikbranchen.

Persol udviklede tidligt en række patenter på bl.a. sine fjedrede chanirer (sammenkoblingen mellem en brilles front og brillestængerne), der sikrede solbrillebæreren en høj komfort og perfekt pasform. Glassene i Persols solbriller der er lavet med en teknik som fabrikken selv kalder ”photo-chronic” er ligeledes et adelsmærke for Persol, og et område hvor huset stadig sætter standarden for branchen.   

Persol har designmæssigt et meget karakteristisk præg. En Persol ligner en Persol. Stærke referencer til tidligere tiders linjer, men med et umiskendeligt moderne præg. Persol er både solbrillen for historiebevidste der vil have klassikeren over dem alle; men det er også, den måske allerhotteste solbrille lige nu, for dem der lever i nuet og bare vil have den rigtige solbrille til Instagram selfien.