Om pc-briller

Hovedpine, ondt i nakken, skuldre og ryg - og manglende koncentrationsevne? Det er de typiske symptomer på, at du og din pc-skærm ikke er indstillet optimalt til hinanden. Skal problemet løses, er der tre forhold, der skal kontrolleres: Lyset, arbejdsstillingen og dit syn.

Behov for jobbriller?

Bekendtgørelsen fra Arbejdstilsynet siger, at alle, der arbejder ved skærm, har ret til en arbejdsgiverbetalt synsprøve. Og hvis det viser sig, at den brillestyrke, du skal bruge ved skærmen, afviger fra den styrke du normalt skulle bruge, har du ret til en jobbrille. Jobbriller ligner alle andre briller - eneste forskel er, at glassenes styrke er tilpasset præcis den måde din arbejdsstation er indrettet på. Med jobbrillen kommmer du derfor til at se klart og tydeligt på netop de arbejdsafstande, du har brug for på jobbet.

Er arbejdslyset godt?

Lyset har stor betydning for, hvordan du ser. Derfor bør du være opmærksom på følgende:

  • Sørg for en passende kontrast mellem skærm og omgivelser.
  • Undgå blænding fra loftlys, vinduer eller andre lyskilder.
  • Undgå reflekser i skærmen - det giver et utydeligt skærmbillede, der anstrenger øjnene unødigt.

Korrekt siddestilling?

Sidder du for højt eller for lavt i forhold til skrivebordet/computerbordet, kommer du ubevidst til at anstrenge dig. Det kan give unødige spændinger og andre gener i skuldre, nakke og ryg. Måske er løsningen helt enkelt at sætte stolen 5 cm op eller ned, så skuldrene slapper af - og overarm og underarm danner en vinkel på 90°. Hvis det er muligt, bør skærm, konceptholder og tastatur sidde i samme afstand fra øjnene.